Yoğurt Kabızlığa İyi Gelir mi?
Haftada 3 kereden az dışkılamanın gerçekleşmesi kabızlık olarak tanımlanır. Ancak dışkılama süresi tamamen kişiye özeldir. Rutininizin dışında dışkılamaya sahipseniz ve bağırsak hareketleri sırasında ağrı ya da bağırsakları tam olarak boşaltamadığınızı hissediyorsanız kabızlık problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. İnsanlar hayatlarının bir döneminde mutlaka kabızlık problemi ile karşı karşıya kalır. Özellikle sindirim sisteminin tam olarak gelişmediği bebeklerde kabızlık görülme oranı çok daha yüksektir. Çocuklarda kabızlık ile ilgili tüm detaylara “Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bebeklerde yaşanan kabızlık problemi hakkında merak ettikleriniz için “Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kabızlığı kesmek için yoğurt tüketilmesi, en yaygın yöntemlerden biridir. Peki, gerçekten yoğurt kabızlığa iyi gelir mir? Yoğurt, içerdiği probiyotikler sayesinde kabızlığın önlenmesinde faydalı etkiler sağlayabilir. Ancak pastörizasyon işlemi, depolama sıcaklıkları gibi faktörler yoğurdun probiyotik içeriğini olumsuz etkileyebilir. Yoğurt satın alırken canlı aktif kültürler içermesine dikkat etmeniz önemlidir. Yoğurtta bulunan bifidobacterium ve lactobacillus gibi probiyotikler özellikle irritabl bağırsak sendromundan kaynaklı kabızlığın semptomlarını azaltıcı etki gösterir.
Kabızlığın pek çok nedeni vardır. Lif açısından fakir beslenmek, stres, yetersiz fiziksel aktivite, bazı besinlere karşı alerji, mide ve bağırsak hastalıkları gibi pek çok durum kabızlığa neden olabilir. Aynı zamanda vücuttaki hormonal değişiklikler de kabızlığın en önemli nedenleri arasındadır. Örneğin hamilelik döneminde gerek hormonlardaki dalgalanmalar gerekse fetüsün büyüyerek bağırsaklara baskı yapması kabızlığa yol açabilir.
Kabızlığın nedeni yanlış beslenme alışkanlıkları ise yeterli ve dengeli bir beslenme programı için diyetisyenden yardım almanız gerekebilir. Diyetinize dışkı hacmini artıran lif içeriği yüksek besinler ekleyebilir, bol su içerek bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı olabilirsiniz. Kabızlığın tedavisi kabızlığının nedenine göre yapılır. Ancak neden her ne olursa olsun kabızlık durumunda bağırsak florasında değişiklikler yaşanır. Normalde kalın bağırsaktaki bakteriler belirli bir düzen içinde birbirleriyle barışçıl ilişkiler içindedir. Herhangi bir nedenle bu denge bozulduğunda (genellikle bu denge iyi bakterilerin sayısının azalmasıyla bozulur) bağırsak hareketlerinde azalma ya da hızlanma söz konusu olur. Yoğurt içerdiği probiyotik bileşenler sayesinde bağırsaktaki dost bakterilerin sayısını artırır ve bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur. Tüm bu bilgiler ışığında yoğurt kabızlığa iyi gelir mi sorusu “Evet.” şeklinde yanıtlanabilir. 2 3 5 6
Kabızken Yoğurt Ne Kadar Tüketilir?
Yeterli ve dengeli bir beslenme programının vazgeçilmez besinleri arasında yer alan yoğurt, kendine özgü bir lezzete ve kıvama sahiptir. 1 kase yoğurt yaklaşık 150 kalori, 9 gram protein 8 gram yağ ve 11 gram karbonhidrat içerir. Bunlara ek olarak aynı miktarda yoğurtta aşağıdaki vitamin ve mineraller bulunur:
- Kalsiyum: 296 miligram
- Fosfor: 233 mcg
- Potasyum:380 miligram
- Çinko: 1.5 miligram
- B12: 1 mcg.
Eşsiz bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt; özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklar, yaşlılar, menopoz dönemindeki kadınlar ve adölesanların kemik ve diş sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Yoğurdun sağlık üzerindeki etkilerinden tam olarak faydalanmak için yetişkin bir bireyin günde 2 su bardağı tüketmesi önerilir. Ancak bu miktar yaşa, cinsiyete, hamilelik ve emzirme gibi özel sağlık durumlarına göre değişiklik gösterebilir.
Kabızlık için yoğurt tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli konu laktoz içeriğidir. Bazı durumlarda kabızlığın en önemli nedeni laktoz intoleransıdır. Genellikle laktoz intoleransı ishal, gaz, şişkinlik gibi bağırsak problemine yol açabilir. Ancak bazı durumlarda kabızlığa da yol açabilir. Eğer kabızlığın nedeni laktoz intoleransına bağlı ise yoğurt tüketimi kabızlık semptomlarını artırabilir. Her ne kadar yoğurt süte oranla laktoz içeriği düşük bir besin olsa da intoleransın şiddetine bağlı olarak düşük miktarlarda yoğurt bile kabızlığı tetikleyebilir.
Kabızlığa yoğurt tüketiminde yoğurt miktarını düşük seviyelerde başlayarak zamanla artırmanız kabızlık semptomlarını yönetmekte başarılı olmanızı sağlayabilir. Kabızlık durumunda sıvı miktarının artırılması kabızlığın tedavisini daha kolay hale getirebilir. Bu nedenle yoğurda su ekleyerek ayran şeklinde tüketmeniz dışkının yumuşamasını sağlayarak bağırsaklardan daha hızlı ve kolay geçmesine yardımcı olabilir. Günlük yoğurt tüketimini artırmak için yoğurdu salata soslarına ekleyebilir, çorba şeklinde tüketebilirsiniz. Ara öğünlerde lif oranı yüksek meyvelerle ya da yulafla birlikte tüketerek lif alımını artırabilirsiniz. Ayrıca beslenme programınızı yoğurdun yanı sıra taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller, tam tahıllı besinler ile zenginleştirebilir, bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı olarak kabızlığın tedavisini destekleyebilirsiniz. Eğer kronik kabızlık yaşıyorsanız bu ciddi bir sağlık probleminin belirtisi olabilir. Bu durumda konusunda uzman bir doktordan yardım alabilir, bir diyetisyen eşliğinde beslenme programının düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. 7 8 9
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.