Çocuklarda Bağışıklık Sistemi Nasıl Gelişir?
Bağışıklık, bebek henüz anne karnındayken gelişmeye başlar; yaşam sırasında gelişir ve olgunlaşır. İyi beslenme, hijyen ve kapsamlı aşılama ile çocuklarda bağışıklık sistemi güçlenmeyi sürdürür. Çocuğun karşılaştığı her zararlı mikroorganizma ve aşı, bağışıklık hafızasına kaydedilir ve koruma artar.(2)
Peki çocuğun bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Başlangıç olarak eller yıkanmalı, besleyici yiyecekler yenmeli, bol egzersiz yapılmalı, yeterince uyunmalı ve düzenli tıbbi kontroller yaptırılmalıdır.(3) Bebekler için günde 12 ila 16 saat, gençler için 8 ila 10 saat uyku, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Çocuklar gün içinde en az 1 saat boyunca aktif olmalıdır. Oyun alanında oynamak veya yürüyüşe çıkmak bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlayabilir.(4) Gerektiğinde çocuklar için bağışıklık güçlendirici takviyeler kullanılabilir. Sıklıkla merak edilen “Çocuğun bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?” sorusu bu şekilde cevaplanabilir.
Çocuklarda Bağışıklık Sistemi Zayıflığı Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda bağışıklık sistemi zayıflığı belirtileri arasında sık görülen enfeksiyonlar başta yer alır. Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonların sık görülmesi buna bir örnek olarak verilebilir. Hafif yaraların iyileşmesinin gecikmesi, kilo alma güçlüğü, cilt ve saçlarda meydana gelen değişimler, kolay kırılan tırnaklar, dikkat süresinin kısalması, bağışıklık sisteminin zayıf olduğunun göstergelerinden olabilir.(5,6)
Çocuklar Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Nasıl Beslenmelidir?
Çocukların bağışıklık sistemlerine yardımcı olabilmek için çocukların bir tabağın yarısını kaplayacak şekilde günde 5 porsiyon mevsim meyvelerinden ve sebzelerinden tüketmesi önerilir. Çocuklar için bağışıklık kuvvetlendirici olarak süt ürünleri ve bitkisel yağların da düzenli olarak tüketilmesi de önerilebilir.(4) Çocuğun bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir sorusu bu şekilde de yanıtlanabilir.
Çocuğun Sık Hasta Olması Bağışıklığının Zayıf Olduğu Anlamına mı Gelir?
Okul çağına gelen çocukların, kalabalık ortama ilk kez girmesi ile enfeksiyon görülme sıklığı artar. Bu durum, çocuğun bağışıklık hücrelerinin yeni bazı virüs, bakteri, mantar ve parazit ile karşılaşmasından kaynaklanabilir.(2,7) Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar ise hastalıkların görülme sıklığı artabilir; iyileşmesi daha uzun sürebilir. Bu noktada çocuğun hastalanmasının sebebinin çocuğun bağışıklık sisteminin zayıflığından mı yoksa karşılaştığı patojenlerin çeşitliliğinden mi olduğunun belirlenmesi için uzman bir doktora başvurulması önerilebilir. Doktor, gerektiğinde aileyi çocuklar için bağışıklık sistemi güçlendirici besinler ve takviyeler konusunda bilgilendirir.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.