Yoğurt İshale İyi Gelir mi?
Yoğurdun ishal semptomlarını hafifletmeye yardımcı olup olmadığı çoğu kişi için tartışma konusudur. “Yoğurt ishale iyi mi gelir?” sorusunun yanıtı ishale neden olan duruma göre değişkenlik gösterebilir. Çoğu zaman ishal ile mücadelede size yardımcı olabilecek besinlerden bir tanesi yoğurttur. Ancak laktoz intoleransı, yani süt şekeri olan laktozun vücutta sindirilememesi durumunda görülen belirtilerden bir tanesi de ishaldir ve bu durumda yoğurt tüketimi ishali daha da şiddetlendirir. Laktoza karşı hassasiyeti olan veya laktoz intoleransı bulunan kişilerde ishalin yanı sıra kramp şeklinde karın ağrıları, şişkinlik, mide bulantısı söz konusudur. Bu şikayetler özellikle de süt ve süt ürünlerinin tüketiminden sonra artar.1
Öte yandan, laktoz hassasiyeti haricinde pek çok durumda yoğurt tüketimi ishal semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu etkinin ana sebebi yoğurt içerisinde bulunan probiyotik bakterilerdir. Probiyotik bakteriler yoğurt da dahil olmak üzere tüm fermente süt ürünlerinde doğal olarak bulunur. Ancak bir yoğurdun probiyotik olarak kabul edilmesi için içeriğinde bulunan bakterilerin canlı olması, belirli bir koloni sayısının üzerinde olması ve insan sindirim sistemindeki asidik ortamdan sağ çıkabilmesi gerekir. Bazı yoğurt üreticilerinde sindirime dayanıklı ek probiyotik bakteri suşları yer alır ve bakteri yoğunluğu olması gereken düzeyde tutulur. Bu yoğurtlar probiyotik yoğurt olarak da adlandırılır ve bakterilerin neden olduğu akut ishali önlemede etkilidir. Dolayısıyla “Probiyotik yoğurt ishale iyi gelir mi?” sorusunun yanıtı evettir.
İshalken Yoğurt Ne Kadar Tüketilir?
Laktoz intoleransı haricinde kalan durumlarda ishalken yoğurt tüketmek, bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olarak daha hızlı bir iyileşme için faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle de bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklı akut ishal ile mücadele ediyorsanız yoğurt tüketmeyi deneyebilirsiniz. “Yoğurt ishali keser mi?” sorusu kadar sık sorulan bir diğer soru da ishalken yoğurdun ne kadar tüketilmesi gerektiğidir. 1-2 küçük kase (yaklaşık 150-300 gram) yoğurt tüketimi genellikle yeterlidir. Bu miktar, bağırsakları fazla zorlamadan probiyotik bakterilerin faydalarını sağlar.3 Yoğurdun tüketim şekli de ishali önleme açısından belirleyici olabilir. İçeriğine lifli besinler, bazı meyveler, lifli tahıllar ve kahvaltılık gevrekler gibi çeşitli ürünlerin eklenmesi ishali kötüleştirebilir. Ancak ishale uygun bir beslenme planı içerisinde yoğurt herhangi bir şekilde tüketilebilir. Bu nedenle “İshale ekmek yoğurt iyi gelir mi?” sorusu, ishal sürecindeyken tam tahıllı ekmekler tercih edilmediği sürece evet olarak yanıtlanabilir.
İshale Hangi Yoğurt Türü Daha İyi Gelir?
İshali önlemeye yardımcı olması için yoğurt tüketilirken yoğurtta aranması gereken çeşitli özellikler söz konusudur. Öncelikle probiyotik yoğurt olarak adlandırılan, belirli yoğunlukta canlı ve aktif bakteri suşları içeren yoğurtların tercih edilmesi gerekir. Buna ek olarak şeker eklenmemiş, doğal ve katkısız yoğurtlar tercih edilmelidir. Şeker, tatlandırıcı eklenmiş yoğurt türleri ile meyveli yoğurtlar ishalin şiddetlenmesine neden olabilir.4,5,6 Laktoz intoleransı olan kişilerde ise ishal sırasında normal yoğurt tüketimi rahatsız edici semptomlara yol açabilir. Bu nedenle laktozsuz yoğurtlar tercih edilebilir. Laktoz içermeyen bu yoğurtlar sindirim sorunlarına yol açmaz ve probiyotik bakterilerin beraberinde getirdiği faydalardan yararlanmanızı sağlayabilir.
Tuzlu Yoğurt İshali Keser mi?
“Yoğurt ishale iyi mi gelir?” sorusundan sonra sıkça sorulan bir diğer soru ise tuzlu yoğurdun ishali kesmede etkili olup olmadığıdır. Tuzlu yoğurt tüketimi, ishal tedavisi için halk arasında uzun yıllardır kullanılan geleneksel yöntemlerden bir tanesidir. Tuzlu yoğurt bazı durumlarda ishal semptomlarını hafifletme açısından faydalı olabilir. İshal sırasında vücuttan yoğun bir su ve elektrolit kaybı söz konusudur. Tuzlu yoğurt, vücuttan kaybedilen bu sıvı ve elektrolitlerin yeniden kazanılması açısından etkili olabilir. Bunun en önemli nedeni tuzun çok iyi bir sodyum kaynağı olmasıdır. Aynı zamanda vücutta su tutulumuna da katkıda bulunabilir. Ancak bu uygulama sırasında ölçülü olmakta fayda vardır. Aşırı tuz tüketimi, farklı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.6
Herhangi bir laktoz hassasiyeti veya intoleransı söz konusu değilse yoğurt tüketimi, ishal ile mücadelenizi destekleyebilir. Ancak birkaç günden uzun süren, şiddetli ishallerde yoğurt veya başka herhangi bir besin tek başına iyileşmeniz için yeterli gelmez. Bu nedenle böyle durumlarda hekiminize danışmanızda ve muayeneden geçmenizde fayda vardır. İshali önlemenize yardımcı olabilecek diğer uygulamalar hakkında bilgi almak için “Şeftali ishale iyi gelir mi?”, “Soda ishale iyi gelir mi?”, “Muz ishale iyi gelir mi?” başlıklı diğer içeriklerimizi de incelemenizi öneririz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.