Muz İshale İyi Gelir mi?
Hemen herkes hayatının bir döneminde mutlaka ishal belirtileri ile karşılaşır. Bakteriyel bir enfeksiyon, herhangi bir gıdaya olan alerjik reaksiyon ya da bağırsaklarınızın alışkın olmadığı bir besini tüketmek ishale neden olabilir. Genellikle ishal ciddi bir sorun olarak nitelendirilmez ve kendiliğinden birkaç gün içinde geçer. Eğer ishal birkaç günü içerisinde geçmezse ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. İshal tedavisi için merak ettiğiniz tüm sorularınız için “ishal nasıl geçer?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Sindirim sistemi henüz tam anlamıyla gelişmemiş bebek ve çocuklarda da sık rastlanılan ishal, ebeveynleri telaşlandırabilir. Çocuklarda ishal tedavisini desteklemek için neler yapabileceğiniz hakkında ayrıntılı bilgilere “Çocuklarda ishale ne iyi gelir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Evde ishal tedavisi için başvurulan yöntemlerden biri de muz tüketmektir. Peki, gerçekten muz ishale iyi gelir mi? İshalde yemek yemenin semptomları daha da kötü hale getirebileceği düşünülür. Ancak doğru yiyecekler seçildiğinde ishali önlemede faydaları olabilir. Sağlıklı bir bireyin diyetinde lif içeriği yüksek besinlerin tüketimi bağırsak sağlığının korunmasını destekleyebilir. İshalken bağırsak hareketlerini azaltmak için lif içeriği düşük sindirimi kolay besinler tüketilmesi önerilir. Muz, patates, pirinç gibi nişasta içeriği yüksek ve sindirimi kolay besinler, ishalde diyet listesinin önemli bileşenleridir.
İshalin en önemli semptomlarından biri de dehidrasyondur. Vücuttan sıvı ve elektrolit kaybı ile karakterize dehidrasyon, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine hatta ölüme yol açabilir. İshal durumunda sıvı ve elektrolit kaybı yüksek olduğu için potasyum açısından zengin olan muz iyi bir seçenektir. Nişasta ve potasyum açısından zengin olan muzun ishale faydaları olabilir. Ancak bazı bünyelerde muz, bağırsaklarda problem yaratabilir bu nedenle muza karşı bağırsaklarınızda bir intolerans varsa uzak durmanız gerekebilir.1 2
Muzlu Süt İshale İyi Gelir mi?
İshalken bağırsak florasında değişiklikler söz konusudur. Normal sağlıklı bir bireylerin özellikle kalın bağırsaklarında iyi ve kötü bakteriler bir denge içinde barışıl bir ortamda yaşar. İyi ya da kötü bakterilerin sayısında aşırı değişiklikler floranın bozulmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudun enfeksiyonlara karşı direncini düşürür ve hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.
İshal durumunda bağırsak sağlığının korunmasında önemli rol oynayan iyi bakterilerin sayısında azalma yaşanabilir. Özellikle bakteri ya da virüs kaynaklı bir enfeksiyon sonucunda ishal gözlenirse bağırsakları güçlendirmek için genellikle kalın bağırsaklarda bulunan iyi bakterilerin sayısını artırmak amacıyla probiyotikler önerilir. İshalken sütteki laktozun zor sindirilmesi bağırsaklarda gaz yapabilir. Bu nedenle süt yerine probiyotik içeren yoğurt ya da kefir tüketilmesi daha iyi olabilir. İshal olanlara genellikle muzlu süt verilse de ishal semptomlarını kötüleştirebileceğinden dolayı ishal tedavisini olumsuz etkileyebilir.
“Muz ishale iyi gelir mi?” sorusu muzun yüksek lif içeriğinden ötürü de sorulur. İshali kesmek için muz tüketimi önerilir ancak olgunlaşmamış muzu tercih etmeniz önemlidir. Olgunlaşmamış muzdaki lif pektin olarak adlandırılır. Pektin, dirençli nişastadır ve sindirilmeden kalın bağırsaklara kadar ulaşır. Pektinin bir diğer önemli özelliği prebiyotik aktiviteye sahip olmasıdır. Prebiyotik, probiyotik özelliğe sahip iyi bakterilerin besini şeklinde tanımlanabilir. Pektin, bağırsaklardaki iyi bakteriler için eşsiz bir besin kaynağıdır. Sonuç olarak ishalken süt yerine muzlu yoğurt ya da kefir tüketmeniz daha iyi bir seçim olabilir.1 2
İshalken Muz Ne Kadar Tüketilir?
“Muz ishale iyi gelir mi?” sorusu hakkında fikir edindik. Şimdi sıra ishalken ne kadar muz tüketebileceğimizde. 120 gram ağırlığındaki bir orta boy muz 105 kalori, 1 gram protein, 27 gram karbonhidrat ve 3 gram lif içerir. Pek çok insan için muz lezzetli bir besindir ve ayrıca içerdiği vitamin, mineral, antioksidan bileşikler sayesinde besleyicidir. Genel vücut sağlığının korunması için yeterli ve dengeli bir beslenme programına takip etmek; yaşa, fiziksel aktiviteye ve sağlık durumuna uygun bir diyet uygulamak oldukça önemlidir. Muz sağlıklı ve besin değeri yüksek bir besin olsa da fazla tüketimi sağlık problemlerine neden olabilir. Aslında muz yüksek kalorili bir besin değildir. Ancak yüksek oranda karbonhidrat içerir. Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla karbonhidrat almak hem kilo almaya hem de kan şekerinin yükselmesine neden olabilir.
Muzun içerdiği kalori miktarının büyük bir çoğunluğunun karbonhidrat kaynaklı olduğu düşünüldüğünde fazla tüketiminin diyabet riskini artırabileceği de söylenebilir. Aynı zamanda muz protein açısından da fakir bir besindir. Protein mideden geç sindirildiği için tok tutucu özelliğe sahiptir. Muzun proteinden fakir olması tükettikten kısa bir süre sonra acıkmaya da neden olabilir. İshal için muz tüketimine dikkat etmeniz muzun nişasta içeriğinden kaynaklıdır. Nişasta sindirildiğinde glikoza yani şekere dönüşür. İshalken yüksek şeker alımı bağırsak hareketlerini artırabilir ve ishal semptomlarını kötüleştirebilir. Bu nedenlerle ishal durumunda bir iki tane muz tüketimi yeterlidir. Özellikle olgunlaşmamış muz seçerek ishal tedavisine destek olabilirsiniz. 3
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.